Den patriarkala sommarkulturen 101

Då var vi här. Sommaren. 
Bikinis, badbyxor, horiga topless tjejer..
Ah, rewind.
Brukar fråga, bara för skojs skull, varför människor reagerar och sedan väljer att kommentera på att en kvinna inte döljer sina bröst på stranden. 
Något av alternativen kommer då som svar: 
"Hon blottar ju sig själv"
"Tänker mest på barnen runt omkring"
"Känns ju olämpligt"
 
På vilket sätt blottar hon sig själv?
Och vad betyder det egentligen att vara en blottare? Att visa sin kropp för sexuell upphetsning på grund av en sjuklig drift. 
Att kvinnan i fråga på något sätt vill ha sex bara för att hon är lättklädd känner vi ju igen. Japp, det kallas "rapeculture" och består av att människor tycker att kvinnor som klär sig lättklätt "ber om det".
 
Haha barnen ja, det är väl de enda som inte reagerar och tycker faktiskt att en kvinnas bröst är helt naturliga, om det nu inte är så att du hunnit lära dem att tänka och därav tycka något annat.
 
Och varför känns det olämpligt?
Därför att vi lärt oss att tycka att det är fel. Om du inte instinktivt får rysningar, kräkreflexer eller börjar gråta av att titta på denna barbröstade kvinna på stranden så "känns" det inte konstigt naturligt, utan det är en tanke du får för att det är någon eller något som har planterat den där. Den där grejen kallas norm.
 
Hur skapas norm då?
Ja, genom bilder och saker vi lär oss varje dag från reklam, modetidningar och självklart även från Sveriges rikes lag. Normen att det är dåligt att begå brott har vi ju ifrån att det är olagligt och därmed straffbart.
 
Jag vet, vi är där igen: skillnaden mellan mäns och kvinnors kroppar.
Män får gå topless, det är inte emot lag och anses inte väcka uppror eller göra någon upprörd.
Kvinnor får inte gå topless, det anses vara stötande och bl.a. Nour el Refai har dömts för sexuellt ofredande för att hon visat sina bröst offentligt. 
Lagen/praxis gör alltså skillnad på mäns och kvinnors kroppar. Den säger att kvinnans kropp ska döljas mer än mannens, det är en objektiv sanning som alla bör kunna hålla med om. Så, varför säger lagen/praxis så? Är det för de barbröstade kvinnornas skull? Nja, jag tror knappast att en tjej som valt att gå topless mår särskilt dåligt eller är under någon slags "bröstvisarpsykos".
 
Nä, kvinnans bröst ska visas när det det ska kåtas, när det ska sexas. Fram tills dess ska de döljas, för alla män är ju våldtäktsmän som inte kan hindra sig själva och därför måste kvinnor skyla sig själva.
Ännu en gång förvånar det mig att inte alla män är feminister. Feminism har den radikala idén att män inte föds som våldtäktsmän, utan att våld mot kvinnor, sexuellt eller inte, är något en man lär sig i samhället han lever i, bland annat då genom lagpraxis som gör skillnad på hans och hennes kropp, men även i barnfilmer där den manliga hjälten alltid får sin kvinna i slutet.
 
(LÄS- se detta: http://www.ted.com/talks/jackson_katz_violence_against_women_it_s_a_men_s_issue.html)
 
Vad är ditt tips för att vara "strong" under sommartiderna? Har du mött konstiga blickar eller hört någon prata skit om någon annans kropp? Hur hanterar du det? Allt är välkommet!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: e

gott snack!!

Svar: Tacktack :) så kul när någon gillar't!
Pernilla

2013-07-11 @ 13:05:31
Postat av: Marie Andersson

Det finns kulturer där det är helt normalt att kvinnorna inte skyler sin bröst. Hade varit intressant att veta hur de ser just på bröst....

Svar: Absolut! Jag gissar på som en vanlig kroppsdel som inte bara är sexuellt betingat. Eller vad tror du?
Pernilla

2013-07-11 @ 14:30:32
Postat av: RJ

grymt skrivet! jag önskar bara det kunde vara lite mer okej... så man slipper gå och våndas för vad man "måste" ha på sig :(

Svar: Tackar så mycket :) Kunde inte hålla med dig mer! Det gäller väl bara att uppmärksamma det tills det förändras, ifrågasätta när någon säger något som ovan brukar få dem att tänka om iallafall, men det är ju inte alltid en orkar.. Hur brukar du göra?
Pernilla

2013-07-11 @ 16:04:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0